Paragrafın Yapısı

1) Giriş Bölümü

Konuya giriş yapılan cümleye paragrafın giriş bölümü adı verilir. Konuya giriş bazen genel bir yargıyla yapılabilir. Bazen de bir tanım cümlesi, giriş cümlesi olarak kullanılabilir. Giriş cümlesi, gelişme bölümünün temelini atar. Tümdengelim paragraflarında ana düşünce giriş cümlesinde verilir.

Paragrafın giriş cümlesinde, öncesinde cümle gerektiren ifadeler ile "fakat, ama, ancak, hâlbuki, oysaki" gibi bağlaç, "bu, şu, o" gibi işaret sıfatı ve zamirleri bulunmaz.

ÖRNEKLER

Bu çalışma, bundan sonraki bilimsel gayretlere ön ayak olacaktır.

Bu, trafik kazalarının sebepleri konusuna çözüm olarak düşünülen tek yol değildir.

Fakat bilgi düzeyi yüksek kişiler, bilgi düzeyi düşük kişilerle ve çocuklarla iletişime geçmede büyük zorluk yaşarlar.

Yukarıda verilen örnek cümleler bir paragrafın giriş cümlesi olamaz. Çünkü giriş cümlesi kendisinden önce cümle gerektiren ifadelerle başlayamaz.

 Paragrafın giriş bölümüyle ilgili sorular genellikle aşağıdaki gibidir:

1) Paragrafın başına aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir (veya getirilemez)?

2)Aşağıdakilerden hangisi bir paragrafın giriş cümlesi olmaya elverişli değildir?

2. Gelişme Bölümü

Girişte verilen konunun açıklandığı, betimlendiği, tartışıldığı, öykülendiği bölümdür. Paragrafın yardımcı düşünceleri, bu bölümde sıralanır. Bu bölümde düşünceyi geliştirme tekniklerinden (açıklama, karşılaştırma, tanık gösterme, örnekleme vb.) yararlanılır.

Not: Olaya dayalı paragraflarda doğal olarak yukarıda verilen özellikler yoktur. Yukarıda verilen özellikler düşünceye dayalı paragraflar için geçerlidir. Olay paragraflarında olay örgüsünün gelişimi, olayların sırayla verilmesi söz konusudur.

Paragrafın gelişme bölümüyle ilgili soru kökleri genellikle aşağıdaki gibidir:

1)Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisi düşüncenin akışını bozmaktadır?

2)Bu parçada boş bırakılan yere düşüncenin akışına göre aşağıdakilerden hangisi getirilebilir?

Not: Anlam ilişkisine örnek: (parantez içindeki bölümler önceki cümleyle olan anlam bağları, anlam ilişkileridir.)

Günümüz gençliği nitelikli edebiyat ürünlerinden gün geçtikçe uzaklaşmaktadır. Edebiyat ürünlerine bu soğuk bakış (uzaklaşma) hiç kuşkusuz ki gençliği estetik eğitimden de yoksun bırakacaktır. Yaşamlarının her döneminde bu eksikliği (estetik eğitimden yoksunluğu) duyacaklar. Bu(estetik eğitimden yoksunluk), onları üniversite çağındayken, güncel ya da bilimsel yayınlara sürükleyecek. Yalnız bu tür yayınları (güncel ya da bilimsel yayınları) okuyarak Türkiye'yi ve dünyayı anlamak mümkün değildir. Edebiyat ürünleri işte bu anlamda (Türkiye'yi ve dünyayı anlamak) çocuklarımıza katkı sağlayacaktır.

3. Sonuç Bölümü

Paragrafta ele alınan düşüncenin sonuca bağlandığı bölümdür. Sonuç cümlesi genellikle tek cümleden oluşur. Giriş ve gelişme bölümü cümleleriyle dil ve düşünce bağlantısına sahip olması gerekir.

Tümevarım paragraflarında ana düşüncenin verildiği cümledir.

Paragrafın sonuç bölümüyle ilgili soru kökü genellikle aşağıdaki gibidir:

Bu paragrafın sonuna aşağıdakilerin hangisinin getirilmesi anlamca daha uygun olur?

 Cümle ekleme (Boşluk doldurma) sorularının çözümü

Öncelikle paragrafta verilen ana düşünce cümlesi bulunur. Boş bırakılan yerden önceki ve sonraki cümle okunur. Bu iki cümlenin dil ve düşünce bağıyla ilişkili ve ana düşünceye uygun cümle seçenekler arasından seçilir.

Paragraf başına (giriş) ekleyeceğiniz cümle,

1) Hiçbir şekilde bağlaçlarla başlamamalıdır.

2)Bir konunun, olayın, durumun devamı gibi görünmemelidir.

3)Kendinden sonraki cümleyle anlamca, mantıkça, biçimce ilgili olmalıdır.

4)Eğer paragraf tümdengelim paragrafıysa ekleyeceğiniz cümle mutlaka ana düşünce niteliğinde olmalıdır.

Not: Paragrafın ortasına (gelişme) ekleyeceğiniz cümle, kendinden önceki ve sonraki cümlelerle anlamca, mantıkça ilgili ve akışa uygun olmalıdır.

Not: Paragrafın sonuna (sonuç) ekleyeceğiniz cümle,

a. Eğer paragraf tümevarım yöntemiyle oluşturulmuşsa mutlaka ana düşünce niteliğinde olmalıdır.

b. Genel olarak paragrafın akışına uygun ve kendinden önceki cümleyle anlamca ve mantıkça bağlantılı olmalıdır.

Paragrafın akışını bozan cümleler

Bu tür paragraflarda da cümleler arasındaki anlam ve mantık ilgisi/bağı takip edilmelidir. Anlam ilgisinin koptuğu yer, cümle akışının bozulduğu yerdir.

Not: Paragrafın akışım bozan cümle hem konuya hem de ana düşünceye uygun olabilir; önemli olan, bu cümlenin, kendinden önceki ve sonraki cümlelerle anlamca ve mantıkça ilgili olup olmadığıdır. Cümle, konuyla ilgili bile olsa sırf akışa uygun olmadığı için paragrafın bütünlüğünü bozabilir.

Paragrafta yer değiştirme

Yer değiştirme soruları da tamamen cümleler arasındaki anlam ilişkisinin kopuşuyla ilgilidir. Anlam ilgisinin koptuğu cümleler yerinde kullanılmamıştır.

Not: Numaralı cümlelerin birinden diğerine geçerken anlam ilgisinin koptuğunu düşünüyorsanız seçeneklere inerek deneme yanılma yöntemini uygulayabilirsiniz. III. cümlede anlam ilgisinin koptuğunu düşünüyorsanız aşağıda III. cümleyle başlayan şıkları deneyiniz. En fazla iki seçenek kalacaktır.

Paragrafı ikiye bölme

Bu tür sorularda paragrafta iki farklı konu olduğu zannedilmemelidir. Ana konunun iki farklı yönüdür kastedilen. Örneğin, ilk üç cümlede kişinin fiziksel özelliklerinden, sonraki üç cümlede ise kişilik özelliklerinden bahsedilebilir. 


Yorumlar


EmoticonEmoticon

reklam alanı